dimecres, 16 de desembre de 2009

L'educació a Redes

El programa Redes, que emet TVE, s'ha acostat al món de l'educació. Val la pena veure el video del programa emès el dia 13 de desembre. Ja em direu que us ha semblat.

diumenge, 29 de novembre de 2009

Bones pràctiques docents

El títol d'aquesta entrada es refereix a unes jornades que es van realitzar a l'octubre a Barcelona, al Col·legi Montserrat.

Al bloc Nosaltres Competents, han publicat un resum de les principals intervencions que es van produir a les jornades. La seva lectura m'ha resultat molt interessant, motivadora i engrescadora. Per això les publico en aquest bloc, però us recomano que aneu a Nosaltres Competents i llegiu l'entrada sencera publicada per Guida Al·lès.

Aquest és el resum de la intervenció d'en Peter Senge.

Jornada de Bones pràctiques docents_Senge


Ara li toca el tron a la intervenció de na Montserrat del Pozo.

Montserrat del Pozo_ La gestión del cambio

Aquí us deixo el resum de la conferència d'en Claudi Alsina.

Claudi Alsina_Innovadores o tradicionales?

El darrer resum, però no el menys interessant, és el de la xerrada d'en Joan Elias.

Joan Elias_ Lovework Educacional

divendres, 13 de novembre de 2009

Claus per treballar la comprensió lectora


Ahir es va presentar oficialment el portal Leer.es, una iniciativa del Ministeri d'Educació espanyol i que compta amb la participació del Instituto Cervantes i la Real Academia de la Lengua Española

Es tracta d'obrir a tots els agents educatius la possibilitat d'enviar treballs, estudis, investigacions, projectes, etc... relacionats amb la lectura.

Però també es convertirà en un centre de recursos i idees per a treballar la lectura a les aules i a les famílies.

De tots els materials que ja posa al nostre abast us faig arribar un document on Eduardo Vidal Abarca analitza 10 claus per a treballar la comprensió lectora a les classes. Un document molt interessant, amb una encertada anàlisi de com ensenyar a comprendre un text expositiu.

Del mateix autor també han publicat un document que pot servir per a confeccionar autoavaluacions, 10 claves para que aprendas a comprender.

Us aconsello que navegueu pel portal, trobareu materials interessants.

diumenge, 8 de novembre de 2009

Una altra manera de veure el retalla i enganxa

Quan volem que els/ les alumnes busquin informació a internet per a fer un treball o un projecte sovint s'acaba en un simple retalla i enganxa.

Per evitar això es poden realitzar diferents estratègies. Al bloc d'educ@conTIC van publicar aquest estiu una entrada parlant d'aquest tema. En aquesta entrada es feia referència a una presentació on es recullien 10 tècniques o consells per evitar el retalla i enganxa. La presentació es va enriquir amb els comentaris d'altres mestres i al final van recollir 17 consells. Val la pena llegir-la, però no deixeu de llegir els comentaris que es van fer a l'entrada original.

Us deixo aquí la presentació.

Què us ha semblat?

divendres, 6 de novembre de 2009

Molt més que un buscador.

El Google és molt més que un buscador, molts li diuen "Sant Google". Tots sabem que serveix per a buscar qualsevol tema a internet i que et pot trobar milers d'adreces en pocs segons

Però, poder desconeixeu tot el que por fer el google per nosaltres. Si no voleu viure amb aquesta mancança, tranquils, aquí teniu una presentació que us mostra només alguns dels trucs que serveixen per a treure tot el suc al google.
La font original d'aquest missatge la trobareu a ButlleTIC.
Si voleu saber com aprofitar millor tot el potencial de cerca del google, us recomano llegir la següent entrada d'aquest mateix bloc.

dissabte, 24 d’octubre de 2009

Petits passos infantils

L'Edu365 ha incorporat, al seu apartat d'educació infantil, unes noves activitats sota el títol genèric de Petits passos.

Es tracta de vuit paquets d'activitats per a treballar mides, classificacions, emocions, etc... Cada paquet compta amb 4 o 5 activitats diferents per fer que els més menuts vagin adquirint nous conceptes i també, per descomptat, agilitat amb el ratolí.

La font original d'aquesta entrada la trobareu a ButlleTIC

dissabte, 10 d’octubre de 2009

Fem un mapa entre tots.


Avui, com sempre que publica alguna entrada nova, he llegit el bloc "A pie de aula" de la Lourdes Domenech. Trobo molt interessant la manera com es relaciona amb els seus alumnes i la sensibilitat que enriqueix el seu discurs. No deixeu de llegir el seu bloc.
A la darrera activitat que presenta he descobert aquesta eina de la web 2.0, Tagzania, que serveix per a "etiquetar" localitzacions sobre un mapa estil google maps. Només cal registrar-se i ja es pot començar a crear els mapes. Tot senzill i engrescador. Tagzania presenta la possibilitat de triar l'idioma en que es vol treballar, per desgràcia el català encara no és present a la llista.
Amb aquestes eines es poden fer quantitat d'activitats diferents: des de localitzar-ne el poble originari dels nostres avis, etiquetar monuments del nostre poble o ciutat, localitzar accidents geogràfics o les capitals de les comarques que treballem, fins a coses tan senzilles com situar la nostra casa o la nostra escola.
Les activitats resulten motivadores per l'alumnat, requereixen uns coneixements per omplir les etiquetes que han d'editar, es poden fer de manera col·laborativa i produeixen un resultat que es pot comunicar fàcilment mitjançant un bloc, una wiki o pàgina web.

dijous, 8 d’octubre de 2009

Crear un bloc


A la revista digital Eduteka de Colombia, han penjat un petit tutorial per a crear un bloc a Blogger sense cap problema.

Es tracta d'un tutorial molt senzill i bàsic, però força pràctic per les persones que es volen iniciar a l'ús dels blocs.

Si entreu dins d'Eduteka no deixeu de remenar pels materials que tenen publicats, la majoria són de molt interès per la pràctica educativa.

Cal·ligrafia

Avui us presento un recurs que ja feia temps que coneixia, però que no el feia servir. Aquest curs tinc alumnes amb un baix nivell de cal·ligrafia i segur que el faré servir sovint.
Es tracta d'un generador de fulls de cal·ligrafia on es pot triar l'idioma, el tipus de pauta, un enunciat pel exercici, el tipus de lletra, el número de ratlles i, per descomptat, la frase que es vol escriure.
Després de clicar el botó Generar s'obté una fulla en format PDF que es pot imprimir directament o que es pot guardar i fer-la servir en un altre moment.

dimecres, 30 de setembre de 2009

XV Jornades d'escola rural

La Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya i el Secretariat de l'Escola Rural de Catalunya organitzen les 15enes Jornades d'Escola Rural.

Aquest any la trobada tindrà lloc a l'Alberg d'Empúries, els dies 23 i 24 d'octubre. El tema de les jornades és "Competències per a un poble educador".

No deixeu passar les dates d'inscripció, consulteu el programa a l'enllaç de dalt.

Competències al País Basc

Al País Basc van avaluar l'aplicació de les competències bàsiques al seu sistema educatiu el curs 2008-09. Per facilitar la tasca dels mestres, es van elaborar diferents materials de suport.

Entre els materials de suport, es van presentar diferents exemples de unitats didàctiques. Un material molt interessant i que ens pot ser molt útil per conèixer noves experiències.

La font d'aquesta entrada la trobareu a Nosaltres Competents.

També us pot interessar la següent entrada d'aquest bloc: Treballar per competències

dilluns, 14 de setembre de 2009

Tutorial de CmapTools en castellà


Els mapes conceptuals son una bona eina per fer que els nostres alumnes construeixin els seus coneixements i els puguin compartir amb tothom.

A internet es poden trobar diferents programes en línia per a confeccionar mapes conceptuals, però CmapTools és, des de el meu punt de vista, la millor opció, encara que s'hagi de descarregar al disc dur del nostre ordinador.

Per aprendre el seu funcionament i treure bon profit de totes les seves eines i possibilitats podeu mirar aquest magnífic tutorial. Seguiu el tutorial i veureu tot allò que els vostres alumnes podran realitzar amb aquest magnífic programa.

També podeu llegir en aquest mateix bloc:
Un mapa conceptual
ElCmapTools

divendres, 11 de setembre de 2009

Glogster

Aquest és un servei que ens permet fer cartells interactius, amb música, vídeo, imatges, gràfics predissenyats, etc... L'únic requisit que ens demanen és omplir un registre.

Un cop dissenyat el nostre cartell el podem imprimir o incrustar-lo al nostre bloc o pàgina web, o compartir-lo amb els amics a twitter, facebook, etc...

Una altra manera d'expressar idees i comunicar-les a tothom. Us deixo un petit exemple que he fet per la meva classe, però segur que els vostres alumnes s'expressaran millor, fent servir totes les eines que ofereix el Glogster.La font original d'aquesta entrada la trobareu a zonatic-n.

dimarts, 8 de setembre de 2009

Crear un compte a Gmail

Si voleu obrir un compte a Gmail podeu seguir les instruccions d'aquest video. Gmail és un servei de correu electrònic que us permet consultar el vostre correu des de qualsevol ordinador on esteu conectats i a més us obrirà les portes de tots els serveis de Google, des de un bloc a Blogger, passant per un compte a Picassa o l'ús de GoogleDocs.
Si a més voleu conèixer com funciona el servei de Gmail podeu consultar la següent entrada en aquest bloc: Tutorial de Gmail.

La font d'aquesta entrada la trobareu a Bloctecnia-Tecnologia i Societat

dissabte, 5 de setembre de 2009

Ibforme sobre l'ús de les TIC

Al portal educatiu Eduteka han publicat el resum de diversos estudis europeus sobre l'impacte de les TIC en l'educació europea, per accedir-hi cliqueu damunt la imatge)

Els resultat els han analitzat tenint en compte tres variables: el treball dels alumnes, el treball dels docents i les metodologies d'ensenyament.

Aquest darrer punt és el que em sembla més interesant pel paper que poden jugar les TIC en els canvis metodològics.

Ara que comença un nou curs i que sempre ens proposem fer canvis a la nostra tasca és bon moment per a reflexionar sobre el paper de les TIC al nostre treball diari.

dimecres, 2 de setembre de 2009

Lectura crítica


Aquest agost s`ha celebrat a Menorca la XXXII Escola d'Estiu. Els companys del Moviment de Renovació Pedagògica de Menorca han penjat a la seva pàgina web alguns dels materials que es van fer servir a l'Escola d'Estiu.

Entre altres presentacions, he trobat molt interessant aquesta de la Neus Sanmartí, on es recullen els principis de la lectura crítica.

Però no deixeu de mirar els altre materials, tots molt interessants, que trobareu a la pàgina del MRP de Menorca.

La font d'aquest article la trobareu a Nosaltres Competents.

dimecres, 1 de juliol de 2009

Què és l'escola 2.0?


Les eines i serveis 2.0 que omplen la xarxa son molt útils dins les aules. Serveixen per a fer quantitat d'activitats amb els nens i nenes de les nostres escoles. Però l'escola que fa servir eines 2.0 és una escola 2.0?

En Francisco Muñoz de la Peña ens ho explica en aquesta presentació, val la pena llegir-la amb atenció, especialment la cita d'Einstein que ha recollit en Francisco Muñoz.


La font original d'aquesta entrada la trobareu a Educación Tecnológica

diumenge, 28 de juny de 2009

Racó infatic

El recurs que us presento avui està dirigit a Educació Infantil. Es tracta d'una aplicació Flash que permet treballar aspectes curriculars, com ara l'ús de l'ordinador, el coneixement del propi cos i el llenguatge.

Les activitats són senzilles i adequades al nivell dels alumnes. Espero que els i les mestres d'infantil trobeu aquest recurs força pràctic.


dimarts, 2 de juny de 2009

Cursos TIC


Sovint ens queixem de la poca formació que rebem per millorar la utilització de les TIC a les aules. És cert que el Departament d'Educació ofereix força cursos de formació no presencials, però molts tracten de temes molt bàsics o de l'ús de programes que no es fan servir gaire a les classes. Jo trobo que alguns d'aquests cursos no son gaire pràctics.

Al bloc d'Agrega es pot trobar aquesta entrada, farcida de cursos i recursos pràctics per aprendre a fer servir les TIC a les aules. Com veureu estan classificats per nivell (bàsic, mitjà, per a formadors i per a coordinadors TIC). Remeneu, obriu enllaços i segur que trobeu el que necessiteu.

Font: Educació tecnològica

dimarts, 5 de maig de 2009

Recursos de plàstica


Trobar recursos per les classes d'educació plàstica no resulta fàcil, almenys per mi és una mica complicat. però avui navegant per la xarxa he trobat un bloc interessant.

Es tracta del bloc Les TIC en Plástica, una altra joia del servei Educastur (com es nota que porten molt temps formant els i les mestres d'Asturies en l'ús de les TIC)

El bloc és interessant per les seves entrades, que combinen notícies sobre les noves tecnologies, la plàstica i l'art en general. Però no us podeu deixar perdre els blocs i llocs web que recomana, tots ells molt interesants per a visitar-los amb tranquilitat.

dimecres, 29 d’abril de 2009

ivoox

Actualment hi ha molts serveis de la web 2.0 que permeten pujar a la xarxa, i compartir amb els altres, els arxius de só editats a les classes.

Un d'aquests serveis és ivoox. Permet compartir arxius en format mp3, però també ens permet publicar els nostres podcasts de manera senzilla i a l'abast del nostres minsos coneixements de la xarxa.

No tinc gaires coneixements tècnics, per no dir que no en tinc cap, sobre el món de la ràdio, però em sembla que amb un bon micro, l'Audacity, una mica de creativitat i d'empenta, es podria editar un petit programa de notícies o una audiorevista.

Per conèixer què és l'ivoox podeu escoltar aquesta breu presentació en castellà:


Descargar mp3

La font d'aquesta entrada la trobareu a A Nosa Biblioteca.

dijous, 16 d’abril de 2009

Tutorial de Delicious


El Delicious ens permet compartir les nostres pàgines preferides amb tothom, tenir-les disponibles des de qualsevol ordinador i en qualsevol moment.

Relament ingeniòs, senzill, profitòs, fàcil de fer servir, facilita el treball cooperatiu i la construcció de coneixement entre tots els usuaris. En resum, el servei web 2.0 per excel·lència.

Si encara no el feu servir no dubteu a consultar aquest tutorial, curt, clar i senzill, que us guiarà pels primers pasos amb el vostre delicious.

Un cop que feu servir el Delicious comprobareu com us ajudarà a navegar per les pàgines d'internet que tracten dels vostres temes preferits.

dimarts, 31 de març de 2009

Corrector gramàtical i ortogràfic en català

A la Universitat Pompeu Fabra han desenvolupat un corrector gramatical català. Es pot fer servir des d'internet, o descarregar-lo al vostre ordinador.

El servei des d'internet accepta textos de fins a 1.000 paraules. Els textos s'han d'escriure o copiar (amb el famòs copia i enganxa)

diumenge, 29 de març de 2009

Tutorial de Blogger

Si voleu tenir el vostre propi bloc un bona opció és obrir-lo en Blogger, el servei de blocs de Google.

El servei és senzill i molt fàcil de fer servir, però de totes maneres, aquí teniu un bon tutorial per fer-lo encara més senzill i clar.


divendres, 27 de març de 2009

Tutorial de Gmail

El servei de correu de Google, Gmail, presenta molts avantatges. Un dels principals és la possibilitat d'aplicar
filtres per aturar el correu brossa (spam). Un altre és l'enorme capacitat d'emmagatzematge que té el servei, actualment és de més de 6 GB. Per acabar podríem parlar de la capacitat d'ordenar els missatges per etiquetes (tags), això permet consultar els missatges de forma ràpida i senzilla.

Si cliqueu a la imatge trobareu un completíssim tutorial sobre Gmail. Per obtenir un compte de Gmail només heu de visitar aquesta adreça i omplir el formulari. Amb el compte de Gmail tindreu accés a tots els serveis de Google. Val la pena obrir un compte si encara no en teniu.

dimecres, 25 de març de 2009

Wiki amb activitats d'anglès


Les wikis realment són una bona eina per fer servir a les nostres classes.
Un bon exemple és aquesta wiki dedicada a l'aprenentatge de l'anglès.

La seva autora és Maria Jesus Rodríguez, una mestra capdavantera en l'ús educatiu de les wikis.

La wiki que us presento avui és un recull de recursos TIC, activitats pels alumnes i llocs de reflexió sobre l'ús de les TIC. Una wiki interessant i al servei dels mestres que han d'impartir l'anglès a les nostres escoles. No deixeu de remenar pel seu menú de navegació, us trobareu amb agradables sorpreses.

dilluns, 23 de març de 2009

Google Reader

La xarxa s'omple de blocs i pàgines web dinàmiques, és a dir, de llocs que incorporen informació quasi diariament. Si voleu estar al dia dels llocs web del vostre interés heu d'invertir un temps considerable.

Google Reader us estalvia temps, us permet tenir les darreres novetats dels vostres blocs o llocs preferits en una sola pàgina. Si voleu saber com funciona, heu de llegir la presentació que ha fet Ana Ovando.


dissabte, 21 de març de 2009

Recull de recursos per la classe

Els mestres del CEIP Diputación tenen publicada una pàgina web on recullen molts recursos per a treballar a la classe. Ells li diuen "La Motxilla"

Els recursos estan classificats per cicles i per matèries, de forma clara i entenedora, fàcil de fer servir.

La majoria de les activitats les poden treballar els alumnes de forma individual.

La font d'aquesta entrada la trobareu a Aprendre i ensenyar amb les TIC

divendres, 20 de març de 2009

Els contextos i les C.B.

La Núria Alart ha fet una presentació expossant el que son els contextos i com intervenen en el treball de les competències bàsiques.
Dóna un enfocament molt útil de com treballar les competències bàsiques amb els alumnes.


diumenge, 15 de març de 2009

Panoràmiques de 360º


Voleu conèixer les places més boniques de Florència? L'interior d'un palau o d'un castell?
Voleu visitar la ciutat de Singapur o un guèiser a Islàndia? Doncs esteu de sort perquè existeix un servei web que us permet fer tot això: 360 cities.

El servei us permet buscar les imatges panoràmiques pel nom de la ciutat que us interessa o navegant per un mapa, on trobareu situades les ciutats de les que disposen de la panoràmica.

Podeu fer servir les imatges a pantalla completa i els vostres alumnes tindran la sensació d'estar dins de la panoràmica, també podeu fer servir les imatges al bloc de la classe.

La font d'aquesta entrada és a ButlleTIC.

dimarts, 3 de març de 2009

Sorra de colors

Aquesta entrada d'avui és per comentar la troballa d'aquesta eina flash amb la que podreu fer infinitat de divertits dissenys amb sorra de colors. L'aplicació es diu Thisissand.

Els temps canvien i ara substituïm l'ampolla de vidre per la pantalla del nostre ordinador.

L'aplicació funciona només amb quatre possibilitats:
Tecla C trieu el color.
Tecla E esborra la composició, tota la composició.
Tecla M treu el só.
Fletxa dreta o esquerra seleccioneu els colors que ja heu fet servir, per fer repeticions exactes.
Un cop acabada la composició la podeu pujar a la seva fantàstica galeria.

La font d'aquesta entrada la trobareu a ButlleTIC.

Competències bàsiques i pruebas PISA


A Canàries estan recollint diferents proves d'avaluació de les competències bàsiques a partir de les indicacions de PISA i de les proves d'avaluació fetes servir a PISA. Al mateix temps també recullen exemples de treballs que ajuden a desenvolupar les competències bàsiques.

La majoria de treballs i proves estan destinades a ESO, però també trobareu unes quantes de primària. Si cliqueu a la imatge arribareu fins el blog on es recullen.

La font d'aquesta entrada la trobareu a Nosaltres Competents.

dilluns, 2 de març de 2009

Noves amenaces

Actualment ens refiem molt del nostre ordinador per treballar, guardar informació i conservar els projectes que anem el·laborant. Segur que alguna vegada heu pensat que seria un gran problema perdre tota o part de la informació que teniu al vostre disc dur. Si només l'heu pensat, no sabeu la sort que teniu!!

Si seguim unes quantes normes de seguretat, que segur que ja coneixeu, sempre podrem resoldre els problemes que es presentin: fer còpies de seguretat de la informació important, tenir instal·lat un antivirus actualitzable, anar amb cura de no instal·lar programes des de llocs poc fiables, vigilar quins missatges de correu obrim, no enviar als nostres contactes missatges sospitosos de contenir virus, etc...

Mireu aquest vídeo si voleu conèixer les amenaces que es troben per la xarxaLa font d'aquesta entrada es troba a Bloctecnia-Tecnologia i Societat

dimecres, 18 de febrer de 2009

Antonio Machado

El proper dia 22 de febrer farà 70 anys de la mort del poeta Antonio Machado.

Tots els seus poemes amaguen molt més del que diuen., i això que realment diuen i transmeten molts sentiments. Però llegir els seus Proverbios y cantares és trobar tot un mon màgic i trnscendent que ens acosta a la vida i a la mort.

Del seu llibre Campos de Castilla sempre m'ha agradat el poema Llanto de las virtudes y coplas por la muerte de Don Guido. D'aquest poema, musicat pel Joan Manuel Serrat, us vull deixar una estrofa que és un bon exemple del que representa la poesia d'Antonio Machado per a mi:

Buen don Guido, ya eres ido
y para siempre jamás...
Alguien dirá: ¿Qué dejaste?
Yo pregunto: ¿Qué llevaste
al mundo donde hoy estás?

La resta del poema la podeu escoltar a la veu d'en Joan Manuel Serrat:
divendres, 13 de febrer de 2009

El Departament i les competències

Al bloc Nosaltres Competents han publicat una presentació del Departament d'Educació que dona una visió de què vol dir programar per competències. També la podeu trobar, en el format original, a la pàgina del Servei Educatiu del Segrià, és el recurs número 13.

És la primera vegada que em trobo amb un document del Departament que tingui la intenció d'explicar la programació per competències. No vull deixar-lo passar sense publicar-lo en aquest bloc. Ja em comentareu què us ha semblat.


dimarts, 10 de febrer de 2009

Lectura


La Glòria Durban Roca té publicada una pàgina web "La biblioteca escolar com a eina educativa" on es recullen infinitat de recursos relacionats amb els hàbits lectors, la biblioteca escolar i el tractament de la informació.

Vull destacar la plana on recull moltíssimes adreces web carregades de recursos literaris i algunes experiències sobre el foment de la lectura entre els infants. Cliqueu la imatge i us trobareu amb un directori ben assortit d'adreces que no es poden deixar de visitar.

dissabte, 7 de febrer de 2009

D'on provenen les Competències Bàsiques?

Dimecres passat en Raül Manzano va venir a la Zer on treballo a fer-nos una xerrada sobre les competències bàsiques. Per conèixer una mica el seu treball actual podeu veure l'entrada Treballar per conmpetències publicada en aquest mateix bloc.

Una de les preguntes que va sortir a la xerrada va ser la font originària de les competències. Avui, per casualitat, he trobat aquesta magnífica presentació de la Guida Al·lès que ha publicat a Nosaltres Competents.

El seu treball dona una perspectiva molt interessant sobre els fonaments étics de les competències.
A més, la presentació amaga un petit tresor: una curta intervenció d'en Jean Piaget. No podeu deixar d'obrir i gaudir aquesta presentació.


dijous, 5 de febrer de 2009

Comarques i literatura

El recurs que avui comento es tracta de una pàgina web feta per l'Elena Vicioso que recull diferents recursos literaris referents a cada una de les comarques catalanes. Si cliqueu a la imatge arribareu a la plana inicial.

Trobo que és un recurs molt vàlid per a preparar caceres del tresor o webquest pels nostres alumnes o per il·lustrar qualsevol projecte fet a classe. La mateixa web presenta tot un seguit de propostes de treball per aprofitar millor els recursos literaris.

Si cliqueu a l'enllaç Catalunya comarca a comarca arribareu a la pàgina on es troben totes les comarques. Els recursos es troben classificats per comarques i, dintre de cada comarca, per temes diferents (terra, homes, viles, llegendes...). Us deixo una canço popular de la nostra comarca:A SALDES I MAÇANERS

A Saldes i a Maçaners,
n'és rodat de presseguers;
els fadrins no fan ballades
perquè no tenen diners.

diumenge, 1 de febrer de 2009

La història de les coses

Aquesta entrada és una mica estranya al tema del bloc, però no em puc estar de publicar-la.

Ja fa temps que vaig veure aquesta història que vull compartir amb vosaltres avui. En aquell moment ja la vaig trobar molt interessant, però llavors encara no existia aquest bloc. Ara fa uns dies la vaig retrobar al bloc Cuaderno del profesor i no vull deixar passar aquesta oportunitat de compartir-la.
dissabte, 31 de gener de 2009

Poetes musicats, músics poetitzats


Busqueu un poema? Busqueu una cançó? Doncs heu trobat una pàgina on hi ha molts poemes musicats. Un bon recurs per fer més atractiva la poesia als nostres alumnes.

Us deixo amb la presentació de la mateixa pàgina:

Benvinguts a Música de poetes, un espai virtual per a la música i la literatura, que us convida a conèixer les cançons que músics catalans han fet amb els nostres millors poetes, algunes de les quals, hores d'ara, són difícils de trobar al mercat. A més de les cançons, hi trobareu també una sèrie de continguts complementaris sobre recursos poètics, que pot ser d'utilitat tant per al públic en general com per treballar des de diferents àmbits disciplinaris (música i llengua catalana especialment). L'espai s'actualitza periòdicament : visiteu-lo i gaudiu de les cançons i dels poemes!

dijous, 29 de gener de 2009

Contes en castellà


Voleu treballar el llenguatge oral a l'àrea de castellà? Voleu ampliar el vocabulari dels vostres alumnes? Heu de fer una activitat per a potenciar l'interès i a la vegada treballar en gran grup?

Doncs aquí teniu un recurs, cliqueu la imatge, que presenta uns quants contes en castellà preparats pels alumnes de cicle inicial i nivells més baixos de cicle mitjà.

Es tracta de contes interactius que es poden treballar des del canó de projecció. Un recurs interessant que mereix una visita detinguda.

La font de l'entrada es troba a Educación tecnológica.

Ortografia castellana


El Ministerio de Educación posa a disposició dels mestres i professors un recurs que permet els alumnes practicar les normes ortogràfiques que treballem a les classes, cliqueu a l'imatge.

Les normes treballades són una mica elevades, però al cicle superior ja en treballem algunes.

Al final de cada exercici ens avaluen i ens ensenyen la norma per poder-la repassar i tornar a completar bé la pràctica.

La font del recurs la he trobat a ButlleTIC.

Recursos catalogats


Aquest bloc porta uns quants mesos intentant recollir i posar al vostre abast recursos didàctics que us puguin ajudar en el vostre treball diari. Ara el Departament d'Educació acaba de publicar una pàgina, Merlí, on es recullen més de 6.000 recursos catalogats per nivell, matèria i amb indicacions de com fer-los servir, o sigui una pàgina que no podeu deixar de visitar.

A més el Departament ens dóna l'oportunitat de registrar-nos al servei i poder deixar la nostra opinió o comentari sobre els recursos que fem servir.

La font de l'entrada la trobareu a ButlleTIC.

dilluns, 26 de gener de 2009

Treballar per competències


El Servei Educatiu del Segrià està portant a terme un cicle de xerrades amb el tema: NOU CURRÍCULUM, TREBALLAR PER COMPETÈNCIES.

Es tracta d'un cicle de xerrades setmanals amb participants de molta experiència en el camp educatiu. Els responsables de l'organització han publicat totes les conferències fetes fins ara al moodle del Servei Educatiu (si cliqueu a la imatge inicial us enllaçareu directament). També teniu l'oportunitat de veure les presentacions que fan servir els confereciants si visiteu la pàgina de recursos.

No m'atreveixo a recomanar cap conferència per què no les he vist totes, però segur que trobeu alguna que us interessi.

La font d'aquesta entrada es troba a Nosotros competentes/Nosaltres competents.

dijous, 15 de gener de 2009

El sentit de l'oïda


Avui us porto una aplicació per a treballar l'oïda. Si la feu servir, veureu que passant el ratolí per sobre del dibuix de l'oïda tindreu accès a més informació de cada element.

Una bona aplicació per a treballar des del canó o per a penjar al blog de la classe per que els alumnes treballin i estudin a casa.

La font d'aquesta entrada es troba a Recursos para nuestra clase.

dimecres, 7 de gener de 2009

Jocs matemàtics

Per començar l'any d'una manera divertida us proposo que visiteu el lloc web Calaix +ie on podreu trobar moltes activitats matemàtiques, problemes lògics i enllaços interessants a altres pàgines de temàtica semblant.


De totes les activitats vull destacar la que fa referència a l'àbac japonès o soroban. En aquesta activitat trobareu una petita història de l'àbac, uns quants enllaços i una simulació perfecta de com funciona l'àbac per fer sumes sense portar i sumes portant-ne. Si voleu aprendre a fer servir el soroban per restar, multiplicar o dividir podeu consultar aquest manual.Acabarem amb un joc de lògica matemàtica. A l'apartat de Problemes trobareu interessants problemes interactius de geometria, numèrics i de lògica, com aquest de les torres de Hanoi. Segur que passeu una bona estona cercant la solució.

La font d'aquesta entrada és ButlleTic.

dilluns, 5 de gener de 2009

Els cordons, aquests grans desconeguts!

Sòc de vacances i no volia escriure res al blog durant aquest període de descans i desconnexió de la feina, però no em puc resistir a escriure aquest missatge.

Al blog EsmeraldasBlog he trobat uns recursos per a cordar les sabates de manera ràpida, senzilla, divertida i original.

Segur que els podem fer servir amb els alumnes des de pàrvuls fins a cicle superior.

Pels més petits podeu observar amb atenció aquest fantàstic video:Pels més grans podeu visitar aquest parell de pàgines:

Sneaker Freaker

Fieggen

I si no ho treballem a les classes, segur que passarem una estona intentant canviar el look de les nostres sabates.