diumenge, 30 de novembre de 2008

Activitats interculturals


Cuaderno intercultural és un bloc on es recullen jocs, activitats, músiques i experiències per a treballar la interculturalitat a les classes.

Val la pena llegir les dues darreres entrades. Una parla de la nova biblioteca multimedia europea que va posar en funcionament la Comissió Europea i que no va poder donar servei a tantes demandes com va tenir el primer dia de funcionament. L'altra presenta molts materials per treballar el nadal. I no deixeu de llegir les altres entrades, totes interessants i amb bons recursos per les aules.

Aquest enllaç l'he trobat al blog de La Fragua del TIC.

dimarts, 25 de novembre de 2008

Anglès amb Les tres bessones

Entre els recursos que podem trobar a l'Edu3.cat hi ha diferents videos per aprendre anglès.

Cada video disposa de una fitxa que ens indica quin és el vocabulari que es treballa al recurs.

Com exemple podeu mirar la fitxa del conte Zeila the Gazelle.

Edu3.cat

dijous, 20 de novembre de 2008

Recursos d'històriaQuan hem de preparar una presentació per medi social acostumem a tenir problemes per trobar imatges de temàtica històrica.

A educahistoria podeu trobar planes senceres de fotografies de temàtica històrica, classificades per époques històriques, a més de molts enllaços a planes web de la mateixa temàtica.

Per començar haurem de triar la época històrica que ens interessa i clicar la seva pestanya. S'obrirà una pàgina plena de recursos, a la dreta trobarem dues caixes amb enllaços a imatges. Si cliquem damunt una imatge se'ns obrirà en mida gran, dintre del servei Flickr (un servei per poder compartir fotografies) on podem explorar i trobar més imatges de la mateixa temàtica.

dimarts, 18 de novembre de 2008

Un mapa conceptual

Ja fa temps que a les classes de medi social faig servir els mapes conceptuals per facilitar la comprensió dels temes treballats.

Faig servir el programa CmapsTools. Es tracta d'un programa lliure, fàcil de descàrregar i força senzill de fer servir.

Avui us vull mostrar un exemple de tot el que es pot fer amb aquest programa. Al bloc Recursos para nuestra clase he trobat aquest mapa conceptual fantàstic sobre La Lluna.

dijous, 13 de novembre de 2008

Una bona hemeroteca


No us semblaria fantàstic poder consultar els diaris de La Vanguardia des de fa més de 127 anys?
Ara La Vanguardia ens obra la seva hemeroteca i ens posa a la pantalla de l'ordinador tota la seva història.

Podem realitzar la cerca des de una paraula clau (reordeu que la llengua del diari és el castellà) o des d'una data concreta. Una bona opció per treballar algun tema a la classe. Jo us proposo fer una petita línia del temps amb una notícia de cada aniversari de la vida d'un alumne.

A més de les notícies també podem llegir els articles d'opinió de fantàstics col·laboradors del diari. Que la publicitat que apareix al començament no us faci canviar de pàgina, espereu uns segons i us apareixerà la pàgina desitjada. Aquest enllaç l'he trobat al bloc Racó Tic.

dimecres, 12 de novembre de 2008

Aprendre anglès amb cançons


Aquest interessant servei que ens permet trobar cançons en anglès l'he trobat al bloc de La fragua delTIC.

No em digueu que no és fantàstic poder trobar tantes cançons subtitulades en anglès. Podeu trobar les cançons amb un indicador de nivell d'anglès, per facilitar el seu ús a les classes, sigui quin sigui el nivell dels alumnes.

A més a més podem visionar el video original a Youtube i el podem inserir al nostre bloc o al nostre wiki.

Si voleu reflexionar una mica sobre les tecnologies no deixeu de visitar l'entrada al bloc de La fragua del TIC i visioneu el video que ens regala.

dilluns, 10 de novembre de 2008

Recursos de matemàtiques


El Departament d'Educació posa a disposició dels mestres i de les mestres la pàgina web del centre de recursos per ensenyar i aprendre matemàtiques.

No es tracta de una pàgina plena de recursos per aplicar directament a la classe. Més aviat recull diferents articles, llibres, conferències i altres recursos.

Conté una mediateca força interessant, amb molts videos que podem fer servir a la classe. Una altra secció del web que es interessant visitar és el suport curricular, amb propostes per integrar les competències bàsiques a les nostres programacions.

divendres, 7 de novembre de 2008

Cançons subtitulades

Per aprendre anglès sempre s'han fet servir les cançons. Som molts els que només sabem dir quatre paraules que hem après de les cançons que escoltem una vegada i una altra.

En aquesta adreça trobareu moltes cançons subtitulades en anglès, amb una classificació segons el seu nivell de dificultat. Les haureu de buscar pel nom de l'artista o demanar-li al servei que us ensenyi les cançons d'una dificultat baixa.

Com a mostra us deixo una cançó.

Divisibilitat
A les pàgines de l'Xtec he trobat aquest programa fet en Flash per a practicar els criteris de divisibilitat.

En teoria està pensat pel primer curs de l'ESO, però el podem treballar al cicle superior, especialment pel que fa als conceptes de nombre primer, nombre compost, múltiple i divisor, i als criteris de divisibilitat.

Els alumnes poden fer moltes activitats amb nombres aleatoris i al final trobaran unes activitats d'avaluació. Els mestres trobareu una guia didàctica molt completa.

dimarts, 4 de novembre de 2008

Fons d'escriptori


Aquesta entrada no es pot dir que sigui propiament per explicar un recurs educatiu, però no em puc estar de compartir aquesta troballa.

A Vladstudio es troben més de 500 fons d'escriptori fantàstics, originals i veritables obres d'art, fetes amb molta cura i entusiasme.

Per descarregar-nos el que més ens agradi hem de conèixer quina és la resolució de la nostra pantalla, per fer-ho hem de clicar amb el botó dret sobre la pantalla de escriptori, al menú que s'obre hem de buscar Propietats i dintre de la nova finestra cliquem l'opció Configuració. Allà trobarem si la nostra pantalla és 1024x 800 o 1024x600, etc...

Un cop que ja coneixem aquesta dada cal entar a la pàgina de Vladstudio i clicar damunt la pestanya Wallpapers. S'obrirà una pàgina amb totes les miniatures dels fons d'escriptori. Anem buscant i quan trobem el que ens agrada cliquem damunt. S'obrirà una nova pàgina amb la imatge engrandida i a sota l'opció de triar la configuració de pàgina adient.

Un cop triada la més adient pel nostre ordinador, s'obrirà la imatge definitiva, amb el botó dret cliquem damunt seu i desem la imatge al nostre equip. Ara ja només cal anar a l'escriptori clicar amb el botó dret i canviar la imatge del fons d'escriptori per la que hem desat al nostre equip.

Us aseguro que es triga més temps en llegir aquesta entrada que en fer tot el procés. Si feu servir aquest recurs, deixeu un comentari, si us plau.

L'enllaç a Vladstudio l'he trobat al bloc Racó TIC

dilluns, 3 de novembre de 2008

Treballar la lletra de cançons

Del bloc de Bloctecnia he agafat l'enllaç a una servei que ens permet treballar de manera prou interessant les lletres de les cançons.Es tracta de una base de dades que té organitzades les cançons pel nom del grup o del cantant. Un cop seleccionada la cançó que ens interessa ens mostra la lletra de la cançó, en l'idioma original, i un video on sentim en viu el tema.

Em sembla que pot ser molt útil per treballar la correcta pronunciació d'idiomes estrangers i fins i tot del castellà.

diumenge, 2 de novembre de 2008

Jocs educatius

En el bloc de Wwwhat's new? han comentat una pàgina web plena de jocs, fitxes i recursos educatius. Es tracta de CHILDTOPIA.

La pàgina presenta l'opció de poder veure's i escoltar-se en català, catellà, gallec, euskera, francès i anglès. Recull un munt d'activitats infantils, des de jocs, contes, fitxes, manualitats, activitats de lectura i escriptura fins dibuixos.

Hi ha una activitat ben curiosa que tracta de ensenyar les línies bàsiques per fer alguns dibuixos, si més no es tracta d'una activitat no gaire fàcil de trobar a internet. La pàgina mostra continuament missatges indicant que s'ha acabat el temps d'activitat lliure, els hem d'ignorar i clicar l'opció NO.A l'escola podem fer servir aquesta pàgina com un racó al Cicle inicial o Educació infantil.